Kaalslag in Winsum:

kapwerkzaamheden naast zorgcentrum de Twaalf Hoven zijn gestart

Het kleine bos naast zorgcentrum De Twaalf Hoven in Winsum bestaat niet meer. Woensdagochtend zijn ze gestart met de bomenkap. Tot grote schrik van de omwonenden.

Twee weken geleden hingen de bomen in het 12Hovenbos, zoals het door de buurt wordt genoemd, nog vol met spandoeken: ‘Gemeente kapt erop los, weg is ons 12Hovenbos.’

De actie was gericht tegen de, volgens buurtbewoners onnodige, bomenkap op het terrein bij het zorgcentrum. De gemeente wilde voor het aankomende broedseizoen ruim drieduizend vierkante meter bos en vijftien losstaande bomen weghalen. Verzet tegen ‘onnodige bomenkap’ in WinsumLees verder

Uitstel?

„Nadat de actie in de media kwam, kregen omwonenden alsnog inzicht in de plannen”, vertelt actievoerder Thea Assies. „Vorige week hebben we een brief gestuurd waarin we de gemeente hebben gevraagd de bomenkap uit te stellen.”

De gemeente reageerde met de mededeling dat niet zij, maar zorgcentrum de Twaalf Hoven de kapmelding heeft gedaan. De bomen staan eigenlijk in hun achtertuin. De gemeente kon daarom de melding niet intrekken.

Woensdagochtend werd Assies gebeld door buren. De kap is begonnen. „Het is een kaalslag. Het is echt verschrikkelijk. Ze hebben helemaal niet naar ons geluisterd. We strijden hier al een jaar voor en nu is het gewoon weg”, vertelt ze geëmotioneerd.

Voorbereidende werkzaamheden

Claudia Brink, woordvoerder van de Tirrel, legt uit dat de kap nu al nodig is omdat binnenkort gestart wordt met de voorbereidende werkzaamheden. De daadwerkelijke bouw van het nieuwe multifunctionele centrum start als het goed is in 2021.

Als het pand af is en het oude pand van De Twaalf Hoven is gesloopt, vindt er gehele compensatie plaats door herplanting

Geen waardevolle bomen

Op de site van de Tirrel staat dat een eerder uitgevoerd ecologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er geen bomen worden gekapt waarin zich roekennesten bevinden. De betreffende bomen staan ook niet op de lijst van waardevolle bomen. De gekapte bomen blijven op het terrein en worden deel van een ecologisch aangelegde haag van boomstammen en takken.

https://www.dvhn.nl/groningen/Kaalslag-in-Winsum-kapwerkzaamheden-naast-zorgcentrum-de-Twaalf-Hoven-zijn-gestart-24128302.html